Over Sport2B

Sport2B is in 2004 opgericht door Pieter Verhoogt. Het bureau maakt gespecialiseerde sporteconomische kennis beschikbaar voor de Nederlanse sportwereld. Het levert zo een bijdrage aan de professionalisering en verantwoorde commercialisering van de sport. Organisaties in en rond de sport weten Sport2B dan ook te vinden voor uiteenlopende vraagstukken.

Pieter Verhoogt

Pieter is een gepassioneerd sporteconoom en oprichter van Sport2B. De basis voor het sporteconomisch bureau werd gelegd tijdens Pieters sportcarrière (10 jaar hoofdklasse honkbal), zijn studie economie aan de Amsterdamse VU en San Diego State University (USA) en zijn tien jaren ervaring als beleidsadviseur bij KPMG en het Bureau voor economische Argumentatie. Vanuit deze achtergrond verliet hij in 2004 KPMG om zich vanuit Sport2B volledig te richten op sporteconomisch onderzoek en advies.

Drijfveer daarbij was zijn overtuiging dat de sport (in haar volle breedte) baat heeft bij de inbreng van gespecialiseerde economische kennis, toegepast in de specifieke sportcontext.

Dat bleek een juiste inschatting en organisaties in en rond de sport weten Sport2B sindsdien te vinden voor uiteenlopende vraagstukken. Met zijn kennis van de punten én de munten heeft Pieter inmiddels ruim 300 grote en kleine sportgerelateerde onderzoek- en adviestrajecten geleid.

Passie voor sport
Naast zijn advieswerk, waarin professionele objectiviteit boven alles gaat, ziet Pieter genoeg kansen om voluit toe te geven aan zijn passie voor sport. Zo weet hij in zijn gastcolleges op inspirerende wijze de kracht en pracht van sport en de bijbehorende economische dynamiek uit te dragen. Daarnaast organiseert hij vanuit Sport2B sinds 2004 de jaarlijkse verkiezing van de Topsportgemeente van het jaar met als doel onze nationale topcompetities positief onder de aandacht te brengen.

Pieter reed ooit de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. Hij organiseerde in Hoofddorp een hockey-interland en zet zich als vrijwilliger in voor de drie sportverenigingen waarvan hij lid is (geweest). Hij hockeyt en loopt hard, zit in diverse adviescommissies en rijdt elk jaar een aantal keren met zijn zoon naar het Duitse Krefeld om hun favoriete ijshockeyteam aan te moedigen. Hij publiceert regelmatig over de Noord-Amerikaanse sportmarkt, heeft abonnementen op Sports Illustrated, MLB.tv en ESPN en luistert in zijn auto naar podcasts van Amerikaanse sportradiozenders. Hij is zelf ook regelmatig als expert op de radio te beluisteren. En Oh ja, Pieter heeft altijd wel een tip voor een goed boek over Moneyball-achtige sportstatistieken.

Associates

Indien nodig maakt Sport2B gebruik van haar netwerk van deskundige professionals. Daarnaast kent Sport2B enkele associates. Deze professionals hebben hebben in het verleden als werknemer of via samenwerking een sterke band opgebouwd met Sport2B en zijn bekend met onze werkwijze. Zij kunnen in bepaalde gevallen zelfstandig opereren namens Sport2B.

Jelle Schoemaker

Jelle is als onderzoeker en docent sporteconomie verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Aan de HAN begon ook zijn lange relatie met Sport2B toen hij tijdens zijn studie als part time adviseur voor het sporteconomisch bureau ging werken. Ook tijdens zijn vervolgstudie aan de Vrije Universiteit van Brussel bleef Jelle als adviseur betrokken bij Sport2B.

Na zijn terugkeer uit België in de zomer van 2010 kwam Jelle bij Sport2B in vaste dienst. Hij werkte mee aan een breed scala aan onderzoeken waaronder de MKBA van het Olympisch Plan 2028, de second opinion op de economische impactstudie voor de kandidatuur van het WK Voetbal 2018.

Ook werkte hij mee aan de optimalisering van de nationale volleybalcompetitie, de arbeidsverhoudingen in de Nederlandse sport en de economische betekenis van de Rotterdamse sportsector.

In 2012 verliet Jelle Sport2B om terug te keren naar de HAN waar hij sindsdien werkzaam is als docent en onderzoeker. Vanuit die rol heeft Jelle regelmatig contact met Sport2B. Bijvoorbeeld in het kader van de populaire HAN-minor Sporteconomie die hij coördineert en waar Pieter Verhoogt één van de docenten is. Ook vinden de HAN en Sport2B elkaar soms in gezamenlijke onderzoektrajecten.

In zijn jeugd was Jelle een verdienstelijk middellange afstandsloper. Op de 800 meter behoorde hij tot de nationale subtop.

Gaby Dijkstra

Gaby is een enthousiaste sportmanagement professional met ervaring in marketing en communicatie. Zij studeerde sportmanagement aan de Hanze Hogeschool in Groningen, liep stage als programma- en evenementencoördinator aan Ohio State University en ronde een master studie Leadership in Sport Management af aan de Webster University in Leiden.

Gaby is op haar best wanneer zij in een sportomgeving de rol van organisator of coördinator vervult. Zij heeft deel uitgemaakt van de organisatie van diverse sportevenementen zoals de Europese Universiade, het EK 3×3 basketbal voor universiteiten en het Nederlands Studenten kampioenschap.

Van 2012 tot 2016 maakte Gaby deel uit van het management team van Erasmus Sport, de Rotterdamse studentensport organisatie, waar zij coördinator was van de 22 aangesloten studentensport verenigingen. Daarnaast zit zij als jongste bestuurslid ooit in het bestuur van EASM, de European Association for Sport Management

Zij kwam in contact met Sport2B via een gastcollege van Pieter aan de Hanze Hogeschool. De relatie verstevigde begon toen zij in 2012 samen met Pieter verantwoordelijk was voor de organisatie van de hockeyinterland Nederlands – Zuid Korea op het complex van MHC De Reigers in Hoofddorp. Vervolgens werkte zij namens Erasmus Sport op projectbasis samen met Sport2B in het onderzoek naar de economische impact van het EK Honkbal. Zij was daarbij verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van al het veldwerk (bezoekersenquêtes en beoordeling side events).

Sport2b werkt onder andere voor